19 Jan, 24

Električni viličarji so ključna orodja v industriji in skladiščih, saj omogočajo učinkovit prevoz in dvigovanje bremen.

Njihovo delovanje temelji na električnem pogonu, ki zagotavlja številne prednosti v primerjavi z viličarji, ki delujejo na notranje izgorevanje, kot so dizelski ali plinski viličarji.

 1. Električni motor: Središče električnega viličarja je električni motor. To je motor, ki ga napaja električna energija iz baterije. Električni motorji so znani po svoji učinkovitosti, saj omogočajo takojšen začetek in ustavitev, kar pripomore k boljši nadzorljivosti v primerjavi z notranjimi izgorevalnimi motorji.
 2. Baterija: Električni viličarji uporabljajo močne baterije za viličarje, ki napajajo električni motor. Te baterije so običajno svinčeno-kislinske, litij-ionske ali druge napredne vrste. Baterije se polnijo iz zunanjega vira električne energije in zagotavljajo potrebno napetost in tok za delovanje motorja. Pomembno je, da je sistem polnjenja moderne zasnove na tehnologiji, ki prepozna moč, čas in temperaturo polnjenja ter sam postopek samostojno prilagaja razmeram.
 3. Nadzorni sistem: Viličarji imajo sofisticiran nadzorni sistem, ki regulira delovanje električnega motorja in drugih funkcij. Nadzorni sistem omogoča vozniku natančen nadzor nad hitrostjo, smerjo in dvigovanjem vilic.
 4. Pogonski sistem: Pogonski sistem električnega viličarja pretvarja električno energijo iz baterije v mehansko energijo, ki poganja kolesa viličarja. Ta sistem omogoča gibanje vseh štirih koles in nudi boljši nadzor nad manevriranjem v ozkih prostorih. Še posebej dobrodošlo v natrpanih skladiščih in denimo ozkih hodnikih bolnišnic, kjer nenehno poteka interni transport in dostava najrazličnejše opreme in potrebščin.
 5. Dvigalni sistem: Električni viličarji so opremljeni s hidravličnim dvigalnim sistemom, ki omogoča dviganje in spuščanje vilic. Ta sistem je povezan z nadzornim sistemom in omogoča natančno upravljanje z dvigovanjem bremen na določeno višino.
 6. Regenerativno zaviranje: Nekateri električni viličarji imajo tudi regenerativni zavorni sistem. Med zaviranjem se kinetična energija, ki se sprosti, pretvori nazaj v električno energijo in shrani v bateriji. To pripomore k povečanju učinkovitosti in podaljšanju življenjske dobe baterije.
 7. Napredne funkcije: Moderne različice električnih viličarjev so opremljene s številnimi naprednimi funkcijami, kot so senzorji za varnost, avtomatizacija določenih nalog, prilagodljiva vožnja in povezljivost s pametnimi sistemi za sledenje in upravljanje.

Ročni električni viličarji

Bolj znani kot električni paletarji ali ročni električni vozički za palete. Ti paletarji so zasnovani za lažje rokovanje s posameznimi paletami in olajšanje prevoza bremen v manjših skladiščih, trgovinah, delavnicah ali drugih okoljih, kjer je potrebno premikanje posameznih palet.

Osrednji elementi ročnih električnih paletarjev vključujejo:

 1. Električni pogon: Ročni električni paletarji imajo električni pogon na baterije, ki omogoča enostavno premikanje bremena. Električni motor napaja kolesa vozička, kar olajša rokovanje in vožnjo.
 2. Baterija: Vgrajena baterija zagotavlja napajanje za električni motor. Te baterije so običajno polnilne in zagotavljajo dovolj energije za več urno uporabo.
 3. Vilice za palete: Ena od glavnih značilnosti je par vilic, ki omogočata enostavno dvigovanje in spuščanje palete. Te vilice se lahko prilagajajo različnim velikostim palet.
 4. Hidravlični dvigalni sistem: Ročni paletarji so opremljeni s hidravličnim dvigalnim sistemom, ki omogoča dvigovanje bremena na želeno višino. Ta sistem je običajno enostaven za uporabo, kar omogoča hitro in učinkovito delo.
 5. Nadzorni sistem: Kljub svoji preprostosti imajo ročni električni paletarji nadzorni sistem, ki omogoča vozniku natančno nadzorovanje hitrosti, dvigovanja in spuščanja bremena ter ostalih osnovnih funkcij.
 6. Enostavnost uporabe: Ročni električni paletarji so znani po svoji enostavnosti uporabe. Voznik upravlja voziček z ročajem, ki pogosto vključuje ergonomske značilnosti za udobno rokovanje.
 7. Okretnost: Zaradi svoje kompaktne velikosti in enostavnosti uporabe so ročni električni paletarji zelo okretni, kar je zelo koristno pri premikanju bremen v omejenih prostorih.

Ročni električni paletarji so odlična rešitev za podjetja, kjer je potrebno premikanje posameznih palet in uporaba večjih viličarjev ni smiselna. Ti paletarji izboljšujejo učinkovitost in produktivnost, hkrati pa zagotavljajo okolju prijazno rešitev z električnim pogonom.