07 Jun, 24

Akumulatorji so srce električnih vozil in naprav, saj zagotavljajo energijo za njihovo delovanje.

Kljub temu, da so sodobni akumulatorji zasnovani za dolgo življenjsko dobo, se sčasoma začnejo kazati znaki “utrujenosti” in slabšega delovanja. Ko akumulatorji ne morejo več zagotavljati optimalne zmogljivosti, je čas za servis, ki lahko podaljša njihovo življenjsko dobo in izboljša delovanje.

Servis akumulatorjev vključuje vrsto postopkov, s katerimi se preveri stanje akumulatorja, odstrani morebitne napake in obnovi njegova zmogljivost. Redno vzdrževanje in servisiranje sta ključna za zagotovitev dolgotrajnega in zanesljivega delovanja akumulatorjev.

Preverjanje stanja akumulatorja

Prvi korak v servisu akumulatorjev je temeljit pregled njihovega stanja. Tehnik najprej preveri napetost in kapaciteto akumulatorja ter išče znake poškodb ali korozije na terminalih. Pomembno je tudi pregledati nivo elektrolita pri svinčevih akumulatorjih in preveriti, ali je potrebno dolivanje destilirane vode.

Med pregledom se uporabi posebna oprema za merjenje zmogljivosti akumulatorja. S tem se določi, koliko energije lahko akumulator še shrani in koliko časa bo lahko napajal napravo ali vozilo. Ta test omogoča natančno oceno stanja akumulatorja in pomaga pri odločitvi, ali je potrebna dodatna obdelava ali zamenjava.

Čiščenje in odstranjevanje korozije

Korozija je pogosta težava pri akumulatorjih, zlasti pri tistih, ki so v uporabi že dlje časa. Na terminalih se lahko naberejo korozivne snovi, ki ovirajo prenos električne energije. Tehnik zato očisti terminale in odstrani vse sledi korozije. Uporabljajo se posebna čistilna sredstva in orodja, ki zagotavljajo varno in temeljito čiščenje.

Po čiščenju terminalov se nanese zaščitno sredstvo, ki preprečuje nadaljnje korodiranje. Ta korak je pomemben za zagotovitev nemotenega prenosa energije in podaljšanje življenjske dobe akumulatorja. Redno čiščenje in vzdrževanje terminalov lahko bistveno izboljša delovanje akumulatorja.

Polnjenje in kalibracija

Ko je akumulator očiščen in pregledan, sledi postopek polnjenja. Akumulatorje se polni z ustreznimi polnilci, ki zagotavljajo optimalno napetost in tok. Pomembno je, da se akumulatorji polnijo počasi in enakomerno, da se prepreči pregrevanje in poškodbe celic.

Kalibracija akumulatorja je postopek, s katerim se obnovi njegova zmogljivost. Med kalibracijo se akumulator popolnoma napolni in nato popolnoma izprazni. Ta postopek se ponovi večkrat, kar omogoča obnovitev kapacitete in izboljšanje zmogljivosti akumulatorja. Kalibracija je še posebej pomembna pri akumulatorjih, ki so dalj časa neaktivni.

Preizkus obremenitve

Po polnjenju in kalibraciji sledi preizkus obremenitve. Tehnik preveri, kako akumulator deluje pod dejansko obremenitvijo. Uporabi se posebna oprema, ki simulira delovanje naprave ali vozila, ki ga akumulator napaja. Preizkus obremenitve pokaže, ali akumulator lahko zagotavlja potrebno energijo in kako dolgo lahko deluje pod obremenitvijo.

Ta test je ključnega pomena za preverjanje zmogljivosti akumulatorja po servisu. Če akumulator ne dosega pričakovanih rezultatov, se lahko odločimo za dodatne postopke ali celo zamenjavo akumulatorja. Preizkus obremenitve zagotavlja, da bo akumulator zanesljivo deloval v realnih pogojih.

Zamenjava poškodovanih celic

V nekaterih primerih je težava z akumulatorjem posledica poškodovanih celic. Če pregled in preizkus pokažeta, da določene celice ne delujejo pravilno, jih je potrebno zamenjati. Zamenjava celic je natančen postopek, ki zahteva strokovno znanje in ustrezno opremo.

Tehnik odstrani poškodovane celice in jih nadomesti z novimi, ki so enake specifikacije. Po zamenjavi celic se akumulator ponovno preizkusi, da se zagotovi, da deluje pravilno. Zamenjava celic lahko bistveno podaljša življenjsko dobo akumulatorja in izboljša njegovo zmogljivost. Potrebujete več informacij? Molson Elektro d.o.o. je tu za vas.